ÓBUDAI JUTSU KAI KAN EGYESÜLET

Egyesületünk célja:

•  Az ősi japán tradícióknak megfelelő harcművészeti formák oktatása

•  Minden korosztály részére megfelelő és testreszabott edzésprogrammal támogatni kerületünk egészség-megörzési, urbanizációs ártalom-megelõzési, és rekreációs programjait

•  Az egészséges önvédelmi reflex és a felelösségérzet kialakítása, ezzel pedig a társadalmi közömbösség megszüntetése

•  Csatlakozás az óbudai ifjúság egészségnevelési és drogmegelőzési programjához

•  A Nemzeti Alaptanterv keretében az általános iskolák testnevelés foglalkozásainak támogatása

•  Az ősi japán tradíciókat felhasználva részvétel a fogékony korban lévő ifjúság szellemi nevelésében

•  Lehetőség biztosítása versenyzésre és harcművész illetve sportoktató életpálya kialakítására

 

Szervezeti felépítés:

•  Egyesületünk „Óbudai Jutsu Kai Kan Sportegyesület” néven törvényesen bejegyzett közhasznú társaság

•  Egyesületünk vezető szerve az elnőkség, mely a rendszeresen megtartott közgyűlések közötti időszakban végzi munkáját, tagjai pedig az elnök, a gazdasági vezető, és az egyesület titkára

Egyesületünk 1995-ben alakult és csatlakozott a világ egyik legelismertebb harcművészeti szervezetéhez, a NIHON TAI JITSU INTERNATIONAL FEDERATION francia tagozatához.

A Nihon Tai Jitsu a japán nagymesterek által mind szellemisége, mind technikai anyaga alapján elfogadott és francia nagymesterek által az európai sajátosságokhoz igazított harcmuvészeti irányzat, mint az a neve is mutatja: Nihon – azaz japán, vagy kettős szellemiségű. Az irányzat magyarországi meghonosodásában Raymond Jugeau francia nagymester segített.

Mint az egyesület céljaiból is kitűnik, edzéseinken nem csak a technikai, küzdelmi és általános fizikai erönléti gyakorlatokkal foglalkozunk, hanem az egész harcművészet szerves részét képző filozófiával, a keleti kultúrával, viselkedésmóddal, és életfelfogással is, ezzel is szélesítve tagjaink látókörét.

A keleti életfelfogás megértése, hétköznapjainkba adoptálása, és ezzel egy békésebb, stressz mentes világ megalkotása is céljaink közé tartozik.

Ebben a – valljuk be, nem könnyű– feladatban vezetőnk , segítőnk és egyben mesterünk Pospischil Tamás (4.dan Nihon Ju-Jitsu, 4. dan Hakuda-Jutsu, 3.dan Nihon Tai-Jitsu, 1.dan Jukokai Ju-Jutsu, 2.dan Judo, Kung-fu Sifu, 2.kyu Aikido (instruktor), sportoktatói diploma, valamint a kevés Közép-Európai egyikeként japán császári harcművészet oktató diploma), aki 18éve foglalkozik gyermekek és felnőttek oktatásával, tanításával, nevelésével. Pályafutása során több világbajnokot és magyar bajnokot nevelt már ki, bár a harcművészet nem versenysport, így nekünk nem a versenyzés az elsődleges célunk.

Vezető edzőnk és a felügyelete alá tartozó segédedzők egyaránt fontosnak tartják a gyermekek oktatását már óvodás kortól kezdődően, hiszen így nem csak a sport szerepét tölti majd be az életükben, hanem életformává is válik, ezzel megakadályozva a későbbi káros szenvedélyek hatását.

A gyermekek (sőt a felnőttek) között csoportunkban sok hiperaktív, mozgáskoordinációs problémával küzdő, sőt dyslexiás, dysgraphyás, illetve dyscalculiás is van, akik kifejezetten orvosi javaslatra iratkoztak be, illetve lettek beíratva hozzánk. Náluk kivétel nélkül jelentős javulást hozott az edzéseken a tartós szellemi és fizikai összpontosítás, a fegyelem, a szigorú követelmények, illetve a fokozatosság elve szerinti személyre szabottan növekvő szellemi és fizikai megterhelés és a folyamatosan meglévő sikerélmények. Jelentős és érezhető fejlodést értek el a gyermekek mind viselkedésükben, önfegyelmük és önbizalmuk egyensúlyában, mind pedig iskolai tanulmányi eredményekben, javult a koncentráló képességük és mint fizikailag, mind szellemileg összeszedetté, rendezetté váltak.

A látott eredmények miatt sok szülő kimondottan azért íratta be hozzánk gyermekét, mert magaviseletén más módszerrel már nem tudtak javítani. Ezek a „kezelhetetlen” gyerekek rövid idő alatt beilleszkedtek a dojo közösségébe és annak lelkes, sőt gyakran kiemelkedő, példamutató tagjává váltak.

Mivel célunk, hogy a gyermekek testi és lelki fejlődése összhangban legyen, elhatároztuk, hogy a harcművészet segítségével próbálunk a lehető legtöbbet tenni értük. Ezért vállaltuk, hogy iskolai tornaórák keretén belül is oktatjuk a Nihon Tai-Jitsut. Az oktatók közhasznú munka keretein belül tanítják a gyermekeket kizárólag elkötelezettségből és lelkesedésből.

Egyesületünkben vannak olyan tagok is, akik már felnőtt fejjel kezdték el a harcművészet tanulását, megismerték ennek nehézségei mellett a szépségeit is. Ennek hatására életmódjukban és viselkedésükben is komoly változások következtek be. A magasabb cél érdekében áldoznak szabadidejükből és a munkájuk mellett haladnak tovább a megkezdett úton.

Az egyesületünk által szervezett edzések meglehetősen változatosak, a következő ágazatok közül lehet választani:

JUDO ( magyar neve: cselgáncs, dobásokból, leszorításokból áll)

NIHON JU-JITSU ( magyar jelentése: „japán lágy művészet”, tradicionális önvédelmi forma)

NIHON TAI-JITSU ( magyar jelentése: „japán testművészet”, tradicionális önvédelmi forma)

KOBUDO ( jelentése: „tradicionális fegyverekkel való gyakorlás”)

AIKIDO (magyarázata: „harmonikus belső erő útja”, tradicionális önvédelmi forma)

IAIDO (magyar jelentése: „a kardrántás útja”, tradicionális önvédelmi forma)

HAKUDE JUTSU (magyar jelentése: alapvető önvédelmi forma)

A színvonalas oktatás érdekében vezető edzőnk és oktatóink is állandó továbbképzésen vesznek részt. A tanulási periódusok lezárásaként, tehát vizsgáik és versenyek előtt egyesületünk edzőtáborokat szervez, melyen kivétel nélkül magas a tagok részvételi aránya. Ezek mellett napközis táborokat, kirándulásokat és múzeumlátogatásokat is szervezünk a gyerekeknek.

Évről-évre részt veszünk az Óbudai Muvelodési Központban a vakáció-búcsúztató és az évnyitó rendezvényeken, ahol 30-40 perces bemutatóban ismertetjük meg a közönséggel az általunk képviselt harcművészetet.

Szintén minden évben tartunk bemutatót a Váradi utcai Nagy László Általános Iskolában, itt délutánonként különórákat is tartunk, valamint a Brill Sport- és Egészségcentrumban, XIII. ker. Tűzér utcai Budapesti Honvéd Küzdősport Centrumban.

Az említetteken kívül különböző budo (harcművészeti) gálákon, valamint céges rendezvényeken is gyakran kapunk felkérést bemutatók tartására.

A Váradi utcai Általános Iskolában tornaórákon is vállalunk közhasznú munka keretében óraadást. Ez, sajnos, egyik oktatónk hosszas betegsége miatt szünetel jelenleg, de a közeljövőben folytatni szeretnénk ezt a tevékenységet.